Fattigdom och emigration
Trots böndernas ökade rikedom och industrins framväxt i slutet av seklet, var Sverige ett av Europas fattigaste länder under 1800-talet. Krigen under många århundraden hade tärt på ekonomin, och industrins sena inträde i Sverige ledde till en fördröjd utveckling. Befolkningen ökade dessutom kraftigt. I mitten av 1700-talet hade vi lite under 2 miljoner invånare, men 100 år senare var vi närmare 4 miljoner. Jordbrukets utveckling med skiftesreformerna i början av 1800-talet gav ökad produktion, men folkmängden ökade i snabbare takt än produktionen. En del bönder men framförallt torpare och övriga människor med små jordbitar låg ofta på gränsen kring sin försörjning. Var det ett bra år med bra väder och andra förutsättningar klarade man sig hyfsat, men blev sommarskörden förstörd av regn och kyla blev det svårare.
Under åren 1867 - 1868 var det riktigt tufft för många. Vintern hade varit hård och våren kylig, och när det sen snöade till midsommar i norra Sverige blev läget riktigt allvarligt. Det var främst Norrland och Svealand som fick kallt väder och dåliga skördar, men även övriga Sverige fick det sämre dessa år. Åren kallas nödåren och ledde till hunger och svält i delar av Sverige. Nyheten om svält i Sverige spred sig ner i Europa och insamlingar gjordes där för att hjälpa till under dessa krisår.
Emigrationen till USA hade börjat redan på 1840-talet och hade flera orsaker. Känslan av frihet inspirerade vissa medan andra sökte efter bättre jordbruksmark. Den stora emigrationen skedde under 1870- och 80-tal med toppåren 1869 och 1887. 1887 utvandrade hela 50 000 svenskar. Den stora utvandringen 1869 är en direkt följd av svältåren 1867 - 1868, men man får komma ihåg att de allra fattigaste inte hade råd att utvandra. Detta krävde många års sparande.
Har du en någon förfader som haft det sämre ekonomiskt (torpare, backstusittare, husmän, statdräng m.fl) kan du se i kyrkoböckerna att de flyttar ofta i jakt efter jobb och bostad.
Många i Sverige idag har någon ättling i USA, och kanske du med. Kring emigrationen till USA finns det många hemsidor du kan studera, och det finns även sökfunktioner där du kan söka på dina förfäders namn och födelsedatum. Kan du även få kontakt med dina ättlingar idag i USA blir det ännu mer spännande. De kan ha foton och brev från emigrationen. Amerikanare är allmänt mycket intresserade av sitt ursprung i Sverige.