Politik och krig
Sverige var under början av 1700-talet ständigt i krig. Under Karl XII förde vi krig mot Ryssland, Danmark och Polen. Många svenska män dog långt borta från hemmet under denna långa krigsperiod. Sedan några decennier hade Sverige ett nytt system för att ordna soldater, nämligen indelningsverket. Varje socken i hela Sverige hade ansvar för att ge utsedda soldater bostad och mat. Soldattorpet blev ett begrepp när den heltidsanställde soldaten bodde där under de tider Sverige inte var i krig. Då skötte soldaten en bit jord tillsammans med fru och barn.
Tiden mellan freden 1721 och Gustav III:s statskupp 1772 kallas för frihetstiden. Under denna tid var kungamakten svag medan riksdagens makt var stark. Upplysningstidens tankar om frihet och utveckling påverkade Sverige. Vetenskapen gick fram genom bland annat Carl von Linnés botaniska upptäckter, och flera svenska myndigheter kring vetenskap och kunskap bildades (ex. Svenska akademin, vetenskapsakademin). Sverige fick också världens första grundlag för tryckfrihet 1766.
Under tiden mellan 1789 och 1809 var Sverige inne i en turbulent tid. 1789 gör Gustav III kungamakten enväldig, men mördas tre år senare av en sammansvärjning inom adeln. Till dess Gustav III:s son blev myndig styrde adeln Sverige. Den nya kungen Gustav IV Adolf blev även han enväldig, vilket inte sågs som positivt av adeln. Samtidigt höll napoleonkrigen på ute i Europa och Sverige blev inblandat. I krig mot Ryssland 1808 - 1809 förlorade man Finland till Ryssland. Gustav IV Adolf fick skulden och avsattes i en statskupp 1809, planerad av adeln. Den nye kung man sen valde kom från Frankrike och tillhörde ätten Bernadotte, och den har sen suttit kvar på tronen i Sverige. Jean Baptiste Bernadotte var general och tog åter med Sverige i napoleonkrigen. Hans plan att ta Norge som ersättning för Finland lyckades. Sverige och Norge gick samman i union 1814. Detta årtal är även det senaste Sverige var i krig.
Har du någon soldat bland dina förfäder så är det nästan helt säkert att de varit ute i krig i Europa. Sveriges senaste krig var 1814 så har du en förfader före det som varit soldat, kan han mycket väl ha varit med i Napoleonkrigen. En förfader till mig dog i krig 1789. I husförlängden skrev prästen om dödsfallet. Vill du veta mer hur en soldat hade det kan du se några avsnitt av Raskens som ligger på svt play. Raskens skrevs av Vilhelm Moberg.