Stormaktstiden 1600-tal
Gustav Vasa dog 1560 Sverige styrdes sen av hans söner Erik, Johan och Karl fram till 1611 då Karl IX dog. Även om den svenska stormaktstiden mest handlar om 1600-talet började den svenska expansionen redan under Gustav Vasas söner. Sverige var under slutet av 1500-talet i krig med Danmark, Polen och Ryssland. Det blev inga större svenska erövringar, men norra Estland erövrades redan då.
Under Gustav II Adolf 1611-32 blev de svenska krigen och erövringarna allt mer betydelsefulla. I krig med Ryssland erövrades nuvarande Estland och Lettland och områden öster om nuvarande Finland. Sverige var även med i 30-åriga kriget med stora framgångar. Gustav II Adolf dog under strid 1632, och efter freden 1648 fick Sverige områden i norra Tyskland.
De största framgångarna fick Sverige under krigen mot Danmark på 1640- och 50-tal. Genom freden i Brömsebro 1645 och i Roskilde 1658 fick Sverige de sju landskap som ännu är svenska - Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Gotland, Jämtland och Härjedalen.
Danmark försökte att ta tillbaka de förlorade landskapen i det skånska kriget 1675-79. Danmark hade stora framgångar och tog tillbaka de viktiga städerna Helsingborg och Kristianstad, men lyckades aldrig inta Malmö. I ett av Världens mest blodiga slag (50 % dog) utanför Lund 1676 blev det en knapp svensk seger. Åren efter harvade kriget bara på, med grymma bestraffningar och motståndskamp av snapphanar.
Hur kunde Sverige lyckas med alla dessa erövringar? Grunden ligger i den uppbyggnad av en svensk krigsindustri som påbörjades under Gustav Vasa, och de råvaror Sverige hade som kunde säljas till export. Sverige blev som land också alltmer organiserat och byråkratiskt. Rikskanslern (statsminister) Axel Oxenstierna införde en tydlig organisation med ansvarig person för 1) ekonomi 2) flotta 3) armé 4) domstolar. Varje del av landet fick också en landshövding, och svenska postväsendet infördes 1636. Att post från militären och kungen kom fram var en grund för tydlig information i ett krigstillstånd.
Stormaktstidens slut
En trend i hela Europa under 1600-talet var att kungarna blev enväldiga. Tankar kom om att kungen fått sin makt av Gud, och därför var det naturligt att han då fick all makt i landet. I Sverige blev Karl XI enväldig, och hans son Karl XII fortsatte styret efter faderns död 1697. Karl XII var dock i stort sett i krig under hela sitt kungaliv. Just 1697 blev Sverige angripit från tre håll - Danmark, Ryssland och Polen. Krigen för att försvara svenska områden och målet att ta områden från dessa tre länder gjorde att Sverige i mer än 20 år ständigt var i krig. I början av 1700-talet hade Sverige framgångar, men i slaget vid Poltava 1709 i dagens Ukraina förlorade Sverige stort. Svenska armén skingrades och Karl XII flydde till Turkiet.
År 1715 återvände kungen till Sverige. Slutet för Sveriges stormaktstid kom när Karl XII blev skjuten 1718 i Norge under krig mot Danmark/Norge. I freden som slöts med framförallt Ryssland 1721 förlorade Sverige nästan alla områden i öster, men fick som bekant behålla Skåne, Blekinge och andra landskap från Danmark.